Roščići od vanilije
SASTOJCI:
300 g brašna
200 g maslaca
100 g oraha
2 žumanjka
40 g vanilin šećera
2 g soli
80 g šećera u prahu
PRIPREMA:
Samljeti orahe zamijesiti s ostalim sastojcima u prhko tijesto i pustiti da se odmori.
Dio po dio tijesta oblikovati u duguljasti valjak debljine olovke. Izrezati na manje komade (duljine 4 cm), pa oblikovati roščiće u obliku polumjeseca i peći ih na temperaturi od 160 C, 10-12 minuta dok ne postanu zlatnožuti.
Usitnjeni vanilin šećer pomiješati sa šećerom u prahu, pa još vruće roščiće uvaljati u šećer.
Speculatius od badema
SASTOJCI:
Za otprilike 60 komada
375 g brašna + brašno za rad
1 ravna žličica praška za pecivo
125 g oljuštenih i mljevenih badema
250 g omekšanog maslaca
250 g šećera
1 jaje
prstohvat soli
1 žličica začina za kekse speculatius
(ili pola žličice cimeta, četvrtina žličice mljevenog kardamoma
i četvrtina žličice mljevenih klinčića)
papir za pečenje
10 g badema narezanih na listiće
drveni kalup za speculatius kekse ili kalupi za izrezivanje
s božićnim motivima
PRIPREMA:
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. Maslac i šećer pjenasto umutite. U smjesu umiješajte jaje, sol i začin. Zatim sve zajedno pomiješajte s mješavinom brašna, praška za pecivo i badema te zamijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i stavine na 2 sata u hladnjak.
Pećnicu zagrijte na 180 C (160 C s ventilatorom). Stavite papir za pečenje u dva lima i pospite ga bademima narezanim na listiće. Pobrašnite kalup.
Tijesto razdijelite u manje porcije i utisnite u kalup.
Poravnajte tijesto, a višak tijesta odrežite nožem duž ruba kalupa.
Čvrstim udarcem u kalup istresite oblike speculatiusa na lim.
Kekse pecite otprilike 10 - 12 min na srednjoj prečki dok ne poprime zlatnožutu boju.
Pustite da se ohlade na metalnoj rešetki.
I želimo Vam - DOBAR TEK!
Pijani kolačići
SASTOJCI:
500 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
250 g šećera
1 jaje
2 žlice kakaa
2 žličice cimeta
280 g maslaca
8 žlica crnog vina
150 g šećera u prahu
Brašno prosijte na radnu površinu, pa mu dodajte prašak za pecivo, šećer, jaje, kakao, cimet, maslac i 6 žlica vina. Sve rukama brzo zamijesiti u glatko tijesto.
Tijesto oblikujte u kuglu i zamotano u prozirnu kuhinjsku foliju jedan sat ostavite u hladnjaku.
Tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini tanko razvaljajte,
izrežite kolačiće i stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje.
U pećnici zagrijanoj na 180 C kolačiće pecite oko 10 minuta.
Šećer u prahu glatko pomiješajte s ostatkom crnog vina. Šećernom glazurom napunite vrećicu za istiskivanje pa njome ukrasite ohlađene kolačiće.
I za kraj, U Ž I V A J T E,
kao i mi!
S R E T A N B O Ž I Ć!
Popis udžbenika za školsku 2020./21. godinu
Pri nabavi udžbenika obratite pažnju na udžbenike stranog jezika. Svaki učenik uči samo jedan strani jezik te kupuje udžbenike samo za onaj jezik koji uči - njemački ili engleski, osim zanimanja KUHAR, SLASTIČAR, KONOBAR koji uče oba jezika.
Također, obratite pažnju na udžbenike za vjeronauk i etiku, kako ne biste kupili oba udžbenika, već samo za onaj izborni predmet za koji ste se opredijelili.
Prva smjena
1. 7.10-7.50
2. 7.55-8.35
3. 8.40-9.20
4. 9.30-10.10
5. 10.20-11.00
6. 11.10-11.50
7. 11.55-12.35
Druga smjena
1. 13.20-14.00
2. 14.05-14.45
3. 14.55-15.35
4. 15.45-16.25
5. 16.35-17.15
6. 17.20-18.00
7. 18.05-18.45
« Siječanj 2021 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |