preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Slavonski Brod

Cool face naše škole

Spretni kreativac

Autor: Anita Holub, 14. 3. 2017.

Petar Stanić, 3. G

Intervju vodila Adriana Anušić

U našoj školi svakodnevno se obrazuju mnogi talentirani, vrijedni, kreativni i zanimljivi učenici. Svatko od vas vidio je najmanje jedan plakat ili poneki drugi rad koji je izradio jedan od njih. Našu pozornost su zaokupili radovi  Petra Stanića, učenika 3.g razreda Obrtničke škole Slavonski Brod. Ukoliko ste ljubitelj maketa i crteža, sigurno ste čuli za Petra. Upravo to je bio povod za razgovor s njim.

R: Petre, reci nam o svojim počecima u našoj školi?

P: Obrtničku školu sam upisao 2014.godine. Kao i svim drugim učenicima, to je i za mene značilo „novi početak“. Početno upoznavanje i prilagođavanje novim razrednim kolegama i nastavnicima je prošlo brzo i shvatio sam kako mi ova škola može biti savršen način za promjenu na bolje i da ću to ostvariti učenjem i usvajanjem novih vještina.

R: Petre, u razgovoru s tvojim profesorima, saznali smo da si vrlo uspješan mladić. Imaš sve odlične ocjene i puno kreativnih zamisli koje u suradnji s profesorima i nastavnicima i ostvariš.

P: Osnovna misao vodilja mi je bila da moram dati sve od sebe. Kad su se kao rezultat rada počele nizati petice, bio sam jako sretan i to mi je bio motiv za još marljiviji rad. Ponekad se dogodi i lošija ocjena, ali se ne predajem, trudim se naučiti bolje i ispraviti ocjenu. Budući da sam prvi i drugi razred prošao s pet, posebno sam motiviran da uokvirim i posljednju pohvalnicu na zidu.

R: Naravno, uz tvoj odličan uspjeh, važno je spomenuti i tvoju kreativnost i ljubav prema crtežu i pisanoj riječi.

P: To svakako mogu zahvaliti i činjenici da sam puno vještina stekao kroz svoje obrazovanje u Obrtničkoj školi. Škola je rasplamsala moju ljubav prema maketarstvu i crtanju. Volio sam i ja igračke, baš kao i sva djeca, ali sam ipak najviše vremena provodio uz bilježnicu, blok za crtanje i pernicu.

R: Lijepo je vidjeti s koliko entuzijazma razgovaraš o svojim radovima. Koji su te motivi posebno nadahnuli? Koji ti je rad najdraži?

P: Crtao sam motive koji su me okruživali i bili mi bliski u svakodnevnom životu. Najčešće su to bile: kuće, crkve, automobili, zrakoplovi, priroda, more… Jednostavno sve od Zemlje do neba i dalje naravno. Najviše volim brodove. Najdraži mi je jedan, jedini i neponovljivi Titanic. Upravo je to i bio razlog, zbog kojeg sam počeo izrađivati makete.

R: Koje si materijale koristio u izradi maketa? Koji su tvoji noviji radovi?

P: Sve makete izradio sam isključivo od papira. Za školu sam izradio maketu SVJETSKOG TRGOVAČKOG CENTRA (WTC), poznatijeg pod nazivom Blizanci. Druga maketa predstavlja novi izgled SVJETSKOG TRGOVAČKOG CENTRA (OWTC). Iza tih građevina stoji i tragična i tužna ljudska priča, pa taj rad ima i duboku poruku. Za izradu svake od ovih dviju maketa trebala su mi po dva dana.

                                   WTC                      OWTC

R: Zamijetili smo i neke druge tvoje radove? Kako je tekla njihova izrada?

P: Treća maketa predstavlja najvišu zgradu na svijetu, NEBODER BURJ KHALIFA u Dubaiju. Za nju mi je trebalo tri dana.

Burj Khalifa, Dubai

R: Uistinu stižeš brzo ostvariti svoje zamisli. Zadnja izrađena maketa svima je zapela za oko. Reci nam nešto više o njoj.

P:Zadnja, ali ne i posljednja, je maketa dvorca. Za njezinu izradu mi je trebalo dva dana. Za ukrašavanje sam koristio ono najljepše što nam priroda pruža, a odlično je za tu namjenu: mahovina, kamenje, kora drveta…

R: Kako se osjećaš kada vidiš svoje izložene radove?

P: Priprema i izrada maketa zahtijeva puno vremena i truda, ali je najljepši konačni rezultat. Tada shvatim da se taj trud isplati. Ponosan sam i na makete, ali i na 25 plakata koji se nalaze u našim školskim učionicama.

R: Ponosni smo i mi na tebe Petre. Reci nam za kraj nešto više o svojim planovima.

Nakon završetka Obrtničke škole, želim se još malo zabaviti znanjem Sretan sam što ću steći zvanje keramičara, ali ću ujedno pokušati upisati i završiti četvrti razred. Od srca sam zahvalan ovoj školi. Odličan mi je temelj za daljnji život. Mislim da moji prijatelji i ja shvaćamo kako je važno naučiti raditi i da će nam marljivošću sva vrata biti otvorena.

R: Prekrasno je bilo razgovarati s tobom. Puno sreće u daljnjem životu i radu. Ponosni smo što si jedan od nas. Želiš li još nešto dodati za kraj?

P: U znak zahvalnosti školi i profesorima za kraj planiram donijeti crtež naše škole. Motivacija je najvažnija. Uvijek možemo bolje, ako vjerujemo u sebe i radimo na sebi.

R: Već sada se radujemo tvojim budućim radovima. Hvala i sretno!
Oglasna ploča
Raspored zvonjenja

Prva smjena

       1.   7.10-7.55

       2.   8.00-8.45

       3.   8.50-9.35

       4.  9.40-10.25

            VELIKI ODMOR

       5.  10.40-11.25

       6.  11.30-12.15

       7.  12.20.13.00       

Druga smjena

      1.   13.10-13.55

      2.   14.00-14.45

      3.   14.50-15.35

      4.   15.40-16.25

           VELIKI ODMOR

      5.   16.40-17.25

      6.   17.30-18.15

      7.   18.20-19.00

Popis udžbenika

Popis udžbenika za školsku 2018./19. godinu

Pri nabavi udžbenika obratite pažnju na udžbenike stranog jezikaSvaki učenik uči samo jedan strani jezik te kupuje udžbenike samo za onaj jezik koji uči - njemački ili engleski.

Također, obratite pažnju na udžbenike za vjeronauk i etiku, kako ne biste kupili oba udžbenika, već samo za onaj izborni predmet za koji ste se opredijelili.

1. razred

2. razred

3. razred

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Obrtnička škola Slavonski Brod / Vladimira Nazora 9, HR-35000 Slavonski Brod / www.ss-obrtnicka-sb.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju